TISKOVNA KONFERENCIJA – „ LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Objavljeno: 27. 02. 2022 - 5:28

25.02.2022. godine (petak) s početkom u 12.00 sati u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, I. Gundulića 1, održana je tiskovna konferencija povodom provedbe druge godine programa “Lokalni volonterski centar UTIB” financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike usmjerenog promoviranju i razvoju volonterizma na području Republike Hrvatske u 2022. godini.

TISKOVNA KONFERENCIJA – „ LOKALNI  VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Na početku tiskovne, predsjednik Udruge Tomislav Novosel, prof. pozdravio je sve prisutne te predstavio ciljeve projekta, aktivnosti i očekivane rezultate. „Projekt ćemo provoditi do 31. prosinca ove godine, a vrijedan je 100 tisuća kuna. Financirat ćemo hladni pogon, režijske troškove, ljudske resurse, putovanja, edukacije, izobrazbu, certificiranje lokalnog volonterskog centra u cilju formatiranja usluga prema našim korisnicima. Aktivnosti smo podijelili prema pravilniku Udruge i to u četiri kategorije, administrativne poslove i usluge te intelektualne, socijalne i fizičke usluge. Poznato je da imamo jaku dobru suradnju s Pravnom klinikom iz Zagreba, što će nam u ovom projektu značiti jako puno.

Također, Udruga se bavi promoviranjem volonterstva od 2014. godine. U tom periodu, do danas, volonteri su ostvarili oko 15 tisuća sati volontiranja, što je i zabilježeno i provjerljivo u Bazi podataka Udruge i na platformi Ministarstva rada i socijalne politike. Tokom 2021. godine u Udruzi je volontirao 31 volonter te je odrađeno 2.184 sata besplatnog dobrovoljnog rada.

Sve o našim volonterskim aktivnostima moguće je pronaći na web stranici www.volonteri.utib.hr . Izuzetno smo ponosni na jedan segment kojeg imamo jedini u Hrvatskoj, a to je kompjuterski sustav koji prati rad naših volontera. Kreiranje ugovora, izvještaji, evidencija sati i svi ostali važni podaci nalaze se upravo u tom sustavu, pojašnjava Novosel.

TISKOVNA KONFERENCIJA – „ LOKALNI  VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Voditeljica projekta Tea Bošnjak predstavila je tri kriterija, odnosno podjele – „U našoj Udruzi postoje tri kriterija, korporativno volontiranje, volontiranje učenika i mladih i inkluzivno volontiranje koje najviše provodimo. U moru pozitivnih i korisnih vrijednosti, volontiranje također omogućava transformaciju pojedinaca prema većoj samouvjerenosti, osjećaju osobnog postignuća, novih profesionalnih inspiracija. Pozivam sve koji su zainteresirani da nam se pridruže.“

Volontiranje osnažuje pojedince, izgrađuje osjećaj solidarnosti prema drugima, potiče na sudjelovanje, štiti ranjivu skupinu od ekonomske, društvene i političke marginalizacije.

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar u ovom trenutku najviše ima potrebu za volonterima koji će osobama s invaliditetom pomagati tijekom izvođenja sportskih aktivnosti jednom tjedno te za vrijeme socijalnih aktivnosti. Potrebno je napomenuti kako svaki volonter dobiva volontersku knjižicu.

TISKOVNA KONFERENCIJA – „ LOKALNI  VOLONTERSKI CENTAR UTIB“ TISKOVNA KONFERENCIJA – „ LOKALNI  VOLONTERSKI CENTAR UTIB“

Sudionici:

  1. Tomislav Novosel, prof. – predsjednik Udruge;
  2. Tea Bošnjak, bacc.oec. – voditeljica projekta;
  3. Monika Polančec – administratorica projekta;
  4. Članovi upravljačkih tijela – Mladen Rajković, Vlado Benčak;
  5. Volonteri Udruge;
  6. Sredstva javnog priopćavanja.
  Aktivnosti - Sve